Hoe gezond zijn tussendoortjes eigenlijk? Hoe zit het met al die mooi verpakte kinderkoekjes, al dan niet met het predicaat ‘natuurlijk’ of ‘extra calcium toegevoegd’? Hoeveel tussendoortjes mag je kindje hebben per dag? Dit en meer lees je in deze en onze volgende blog over veilige en gezonde tussendoortjes voor je peuter of kleuter.
Twee tussendoortjes per dag
Wist je dat je kind tussendoortjes nodig heeft om met voldoende energie de dag door te komen en goed te kunnen groeien? De maag van kinderen is nog te klein om in drie eetmomenten alle benodigde calorieën en voedingsstoffen binnen te krijgen. Het Voedingscentrum adviseert om kinderen twee keer per dag een voedzaam tussendoortje te geven en eventueel één keer per dag iets minder gezonds. Leer je kindje dat hij of zij niet de hele dag hoeft te eten en drinken. Probeer de tussendoortjes daarom op vaste momenten te geven. Op deze manier het aantal eet- en drinkmomenten per dag beperken is niet alleen goed voor de gezondheid, maar ook voor het gebit van je kindje.
Voedingsstoffen
Gezonde tussendoortjes zijn producten die weinig calorieën en veel goede voedingsstoffen bevatten. De meest voor de hand liggende gezonde tussendoortjes zijn groente en fruit. Natuurlijk is er niets mis met zo nu en dan een koekje of snoepje. Het is alleen beter om daar geen gewoonte van te maken en zoetigheid af te wisselen met iets hartigs. Zo raakt je kindje gewend aan een rijk en gevarieerd menu.
Kinderkoekjes
In de supermarkt vind je een groot aanbod aan kinderkoekjes voor tussendoor. Sommige koekjes bevatten zelfs extra calcium of vitamines. ‘Laat je niet foppen’, zo schrijft het Voedingscentrum. Want ook met deze extra toevoegingen zijn deze koekjes niet gezond. Ze bevatten veel calorieën, verzadigd vet en zout en er zitten vrijwel geen gezonde voedingsstoffen in. Ook zijn ze vaak per twee of meer verpakt. Wist je dat je je kindje eigenlijk beter een koekje voor volwassenen kunt geven? Een gewoon Maria biscuitje bijvoorbeeld.
Gezonde tussendoortjes
Er is geen enkele reden om je te beperken tot de traditionele appel of mandarijn. Gezonde en hartige tussendoortjes blijven in de ogen van je kind aantrekkelijk als je genoeg variatie aanbrengt. Een paar suggesties:
- wortel, komkommer, paprika, tomaat, rauwe broccoli of rettich
- fruit en exotische vruchten (als mango, papaja en lychees) en rozijntjes
- soepstengels, maissticks, rijstwafels, volkoren koekjes of cakejes met niet teveel suiker
- zuivelproducten, zoals een bakje yoghurt (eventueel met wat jam).
In onze volgende blog lees je meer over veilige tussendoortjes.